Itinerariul prezentării cărţii „Cei doisprezece episcopi martiri greco-catolici români”, apărută sub îngrijirea Ipodiaconului Raimondo-Mario Rupp a continuat în parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Oţelu Roşu în a doua Duminică după Rusalii la 26 iunie a.c. Reamintim că seria prezentărilor acestei cărţi a început în parohia „Sfântul Nicolae” din Sânnicolau Mare la 2 iunie, de sărbătoarea liturgică a celor şapte Fericiţi Episcopi martiri, beatificaţi de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj în urmă cu 3 ani.
Prezentarea cărţii la Oţelu Roşu a avut loc de la orele 11.15 după Sfânta Liturghie celebrată de parohul comunităţii, Părintele Flavius-Manuel Jurcă.
Momentul editorial a început cu o introducere în care Părintele paroh Flavius l-a prezentat pe autorul cărţii. A urmat apoi prezentarea făcută de D-l Raimondo-Mario Rupp care le-a vorbit celor prezenţi despre cei 12 episcopi martiri şi mărturisitori, punând accent în mod special pe parcursul suferinţelor îndurate de aceştia în închisorile comuniste şi în Domiciliile obligatorii.
D-l Rupp le-a mărturisit credincioșilor faptul că pe doi dintre cei 12 episcopi martiri şi mărturisitori prezentaţi în acest volum, a avut fericita ocazie să-i cunoască personal: pe Cardinalul Alexandru Todea care, în urmă cu 20 de ani, trecea în casa Tatălui Ceresc, la 25 mai 2002 şi pe Arhiepiscopul Ioan Ploscaru de care îl leagă mai multe amintiri, începând cu anul 1992 când, din mâinile Înalt Preasfinţiei Sale l-a primit pe Isus pentru prima dată în mod conştient, făcând Prima Împărtăşanie, în catedrala din Lugoj la 7 iunie 1992. De atunci şi până la până la trecerea sa la Domnul – 31 iulie 1998 – Raimondo a avut ocazia ca tânăr ministrant să-l cunoască mai îndeaproape la Sfintele Liturghii de duminică din Catedrala Lugojului, ascultând de mai multe ori predicile sale.
Momentele de discurs au fost îmbogăţite cu o prezentare vizuală şi cu o înregistrare audio a poeziei „Rugăciune pentru martiriu” scrisă de ÎPSS Ioan Ploscaru, înregistrare făcută chiar de episcopul Ioan Ploscaru în perioada de clandestinitate.
La final d-l Rupp a mulţumit Părintelui Flavius pentru invitaţia de a prezenta credincioşilor această lucrare.
Părintele paroh Flavius i-a oferit d-lui Raimondo un cadou în semn de amintire de la acest eveniment.
Pe lângă credincioşii din Oţelu-Roşu au luat parte şi credincioşi din parohia Băuţar dar şi oameni din oraş interesaţi de acest subiect.
Parohia Greco-Catolică Oţelu-Roşu
Mai multe fotografii AICI.