Sfânta Rita de Cascia este una dintre sfintele la intercesiunea căreia poporul lui Dumnezeu apelează cu multă încredere și insistență. Și la catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, de mai mulţi ani, cinstirea ei a devenit populară în rândul credincioşilor greco-catolici.
Programul liturgic din seara zilei de luni, 22 mai a.c. a început la ora 18.00 cu Sfântul Rozariu apoi a continuat – de la ora 18.30 – cu Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfinţitul Ioan, episcop administrator al Eparhiei de Lugoj. Au concelebrat: pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei, Mons. Angelo-Narcis Pop, pr. Inocențiu Lung, Protopop de Lugoj, pr. Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza, pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ, pr. Ioan Brîndău, paroh la Budinţ, pr. Iulian Hasciar, paroh la Scăiuş. Părintele Narcis Ardelean, paroh la Șanovița a fost disponibil în confesional pentru mărturisiri.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na. dr. Cora Iacobescu.
În cuvântul său de învăţătură, Episcopul a împărtăşit credincioşilor câteva reflecţii despre sfinţenie în general şi despre relaţia noastră cu sfinţii. „Sfinţii sunt oameni asemenea nouă care au înţeles că Dumnezeu are prioritate în viaţa lor, chiar şi în momente extreme. Acest principiu e lege în raport cu Dumnezeu, iar binele adevărat vine, punându-ne încrederea în El. Sfinţii au ştiut să pună voinţa lui Dumnezeu totdeauna ca prioritate în viaţa lor”, a spus episcopul.
Un al doilea principiu legat de ceea ce i-a condus pe acești oameni obișnuiți să devină sfinţi este timpul lor oferit lui Dumnezeu. „Timpul petrecut cu Dumnezeu în zilele noastre în rugăciune, e un timp de cunoaştere, de limpezire a propriilor noastre gânduri; e un timp de decantare şi purificare a dorinţelor şi a intenţiilor noastre”, a spus ierarhul.
În continuare a vorbit despre Devoţiunea populară, arătând că Poporul lui Dumnezeu simte de unde şi prin cine îi vine harul. Poporul este capabil de o anumită simplificare a lucrurilor. Poporul rugător simte că rugăciunea prin intermediul Sfintei Rita are efect şi răspuns. Sfânta Rita înţelege suferinţele noastre pentru că a trecut prin ele.
În încheierea Cuvântului său a prezentat câteva date biografice despre Sfânta Rita (Margherita Lotti).
După Sfânta Liturghie au fost rostite mai multe rugăciuni în cinstea sfintei Rita.
Preasfinţitul Ioan a binecuvântat trandafirii prin stropire cu apă sfințită care au fost apoi distribuiţi credincioșilor.
Programul s-a încheiat cu o procesiune în jurul catedralei.
A consemnat: Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.