La invitaţia pr. Paroh George Rădulescu, Preasfinţitul Ioan, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Sânandrei, Protopopiatul de Timişoara, sâmbătă, 9 septembrie 2023. Motivele vizitei au fost: sărbătorirea hramului şi aniversarea a 20 de ani de preoţie a părintelui paroh. Ultima vizită pastorală a episcopului eparhial în această parohie a fost efectuată de Preasfinţitul Alexandru de pie memorie la 29 august 2021 cu ocazia sfinţirii noii biserici.
La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de episcop, au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Răzvan Oprișa, Protopop de Timișoara, pr. George Rădulescu, parohul locului, pr. Mihai Pavel, paroh la Covaci, pr. Ioan Rad, paroh la Coşarii, pr. Vasile Dragoș, paroh la Liebling, pr. Alin Taichiş, paroh la Izvin și pr. Vasile Chindriş, paroh la Peciu Nou. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei.
Ierarhul şi-a început Cuvântul de învăţătură pornind de la întrebarea: De ce Dumnezeu aşează o taină peste un eveniment aşa de important cum a fost Naşterea Preacuratei Fecioare Maria, eveniment despre care nu avem referințe în biblice? Probabil întrucât, este un eveniment atât de prețios, Dumnezeu şi l-a rezervat Sieși, a voit să rămână „taina lucrării Sale”.
Conciliul Vatican al II-lea o numește pe Maria: „fiica predilectă a Tatălui și Templul Duhului Sfânt, întrecând cu mult pe toate celelalte făpturi din cer și de pe pământ” (Lumen gentium, 53).
Imnografia Bisericii de Răsărit constituie un bogat tezaur cu privire la episodul naşterii Preacuratei: „Nașterea ta de Dumnezeu Născătoare bucurie a vestit la toată lumea” (Troparul sărbătorii). „Faptul că te-ai născut Maria, ne-a adus bucurie”, a subliniat episcopul.
Maica Domnului este reprezentată teologic şi canonic în Icoana Nașterii Sale. Este cunoscut faptul că icoanele sunt rodul a sute de ani de reflecție teologică și de rugăciune.
„De-asemenea dacă Noul Testament nu oferă detalii despre naşterea Maicii Domnului”, a continuat episcopul, «există suficient de multe detalii privitoare la nașterea Botezătorului Ioan. Multe dintre textele scrise de evanghelistul Luca cu privire la nașterea Botezătorului Ioan pot fi revelatoare în privința zămislirii și nașterii Maicii Domnului. Părinții Mariei, Ioachim și Ana, după tradiție și din scrierile necanonice, „amândoi erau drepţi înaintea lui Dumnezeu, umblând fără greşeală în toate poruncile şi prescrierile Domnului” (Luca 1,6); „rugăciunea le-a a fost ascultată” (cf. Luca 1,13); „mulți se întrebau: „Ce va fi oare acest copil?”, pentru că mâna Domnului era cu el” (Luca 1,66)».
„Noi știm deja cine este această copilă Maria: vestită de îngerul Gavril, l-a zămislit prin puterea Spiritului Sfânt pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, l-a născut, hrănit, crescut educat și însoțit în episoade misionare. Întrebarea ce ne rămâne este: Cine este, sau cine poate fi pentru mine, creștinul de azi această făptură unică cerească, Maria – Mama lui Isus?” – a încheiat ierarhul.
În continuare, pr. Protopop Răzvan Oprişa a dat citire Diplomei aniversare conferită de către Preasfințitul Ioan, părintelui Rădulescu George cu prilejul aniversării a 20 de ani de preoţie.
Părintele George a mulțumit lui Dumnezeu, episcopului pentru vizită, preoţilor concelebranţi, corului şi tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite.
Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.
Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.




