În duminica a cincea după Rusalii, la 17 iulie 2022, Preasfințitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul” Orăștie, Jud. Hunedoara. Motivele principale ale vizitei au fost: sărbătorirea hramului acestei parohii, binecuvântarea zidurilor exterioare ale bisericii în urma unor lucrări de renovare, Sfânta Liturghie şi comemorarea Fericitului Episcop martir Valeriu Traian Frenţiu, fost Protopop de Orăştie în perioada 1904-1912 şi ulterior, Episcop de Lugoj din anul 1912 până în 1922.
La sosire, ierarhul fost întâmpinat cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie în fața bisericii parohiale de către părintele Silviu-Lucian Bindea, parohul bisericii, Protopop de Orăștie și Consilier eparhial, de către preoți din protopopiatul de Orăștie și din alte parohii și de către credincioșii prezenți la eveniment.
Programul religios a început la orele 10 cu Binecuvântarea zidurilor exterioare a lăcaşului de cult ca urmare a îmbunătățirilor aduse și sfințirea iconostasului.
A urmat Sfânta Liturghie arhierească la care au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Bindea Silviu-Lucian, parohul locului, pr. dr. Codrea Viorel Gheorghe, paroh de Cugir, pr. Alexandru Gînța, paroh de Mărtinești, pr. Mircea Costa, paroh de Rapoltul Mare, pr. Borza Marius, paroh de Geoagiu, pr. Ioan Sabo Sorin, paroh de Deva, pr. Viorel Costinar, paroh de Târnova, pr. Ovidiu Pop, paroh de Reșița. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Bisericii „Sf. Ilie Tesviteanul” Orăștie.
Au mai fost prezenți la eveniment din partea autorităților (de stat) și d-l Ovidiu Laurenţiu Bălan, Primarul Municipiului Orăștie, dr. Gheorghe Firczak președintele fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, domnul Francisc-Oscar Gal, Subsecretar de Stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pe d-l Mircea-Călin Brândușa, Director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Hunedoara, credincioși din Orăștie și din parohiile protopopiatului.
Tema pe care Preasfințitul Ioan a abordat-o în cuvântul său de învățătură a fost cea a martiriului din punct de vedere teologic, urmând ca următorii invitaţi să vorbească punctual despre persoana Episcopului martir Frenţiu.
Preasfinţia Sa a scos în evidenţă câteva caracteristici legat de martir şi martiraj. Astfel:
- martirul este un om asemenea nouă care simte durere, suferinţă şi fugă spontană de moarte;
- modelul şi permanenta referinţă a martiriului creştin este la Isus Cristos; martiriul creştin nefiind un gest singular, egoist, eroic al cuiva care vrea să moară;
- Martiriul şi gestul de martir este o puternică experiență, o trăire personală de viaţă spirituală raportată la Dumnezeu și la viața veșnică;
- martiriul este semnul celei mai mari iubiri până la a oferi viaţa, semnul maximei iubiri. Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta ca cineva să-şi dea viaţa pentru prietenii săi. „Voi sunteţi prietenii mei”, sunt cuvintele lui Isus.
- Martirul vede ”în lumea de dincolo”. Arhidiaconul Ştefan cu ochii îndreptaţi spre cer spune: „iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu” (Fapte 7, 56)
- martiriul dă mărturie. Când vedem gestul unui martir, spunem: ”fără îndoială că există Dumnezeu!”.
În încheierea temei despre martiriu, ierarhul a punctat câteva trăsături:
- Prima trăsătură este nevinovăţia. Martirii n-au făcut niciun rău; şi în cazul lui Isus, şi Pilat şi Irod o spun „omul acesta este nevinovat, nevinovat sunt de sângele acestui drept”;
- oferta liberă a martiriului, jertfirea de sine cu neluarea în seamă a propriilor suferinţe. Martirului nu i se smulge viaţa cu forţa şi el însuşi o lasă din mâini. De aceea mă iubeşte Tatăl, spune Isus, pentru că „Îmi dau viaţa ca iarăşi s-o iau. Nimeni nu Mi-o ia cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau şi am putere s-o iau iarăşi (Io. 10, 17-18).
- întâlnirea pe care i-o aduce harul lui Dumnezeu. În timpul agoniei lui Isus (cf. Lc 22) „i s-a arătat înger din cer și l-a întărit.”
- Tăcerea şi răbdarea în faţa acuzaţiilor „Ca un miel la junghiere a fost dus …” (Is. 53, 7)
- iertarea acordată prigonitorilor „Tată, iartă‑i, căci nu știu ce fac!” (Lc. 23, 24)
În încheierea cuvântului său, Preasfinţitul Ioan a subliniat un drum al mântuirii, care începe cu Dumnezeu-Cuvântul care se coboară la om ca apoi să-l înalțe pe om la Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu coboară din Cer în pântecele Mariei „Sfântul care se va naşte din tine se va numi Fiul lui Dumnezeu” (Lc. 1, 35). Din pântecele Mariei ia un trup de om „Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi” (Io. 1, 14). Alege să rămână cu noi în pâine: „Eu sunt Pâinea Vieţii” (Io. 6, 48). Iar prin Pâinea dătătoare de viață pe care o primim în cuminecare, uniți cu Hristos, avem acces în împărăția Cerurilor. „Cine mănâncă Trupul meu şi bea Sângele meu are Viaţă Veşnică” (Io. 6,54).
La finalul Sfintei Liturghii au urmat un set de cuvântări cu ocazia comemorării personalității Fericitului Episcop Valeriu Traian Frenţiu. Au vorbit prof. Firczak Gheorghe şi ipod. Raimondo-Mario Rupp
Preasfințitul Ioan a mulțumit pr. Silviu-Lucian Bindea pentru activitatea pastorală din această parohie. Nu în ultimul rând a mulţumit bunului Dumnezeu şi a transmis salutul Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.
De asemenea pr. Silviu-Lucian Bindea a mulțumit Preasfințitului Ioan pentru vizită, Vicarului general Mons. Angelo Pop și colegilor preoți, autorităților locale și credincioșilor prezenți pentru ajutor.
„Vă rugăm să transmiteţi salutul nostru şi dragostea noastră Preasfinţiei Sale, Episcop Alexandru!” s-a adresat în încheiere părintele Silviu, Preasfinţitului Ioan.
Cei prezenți au primit câte un pachet de merinde oferit de credincioșii parohiei.
A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.