În zilele de 20 şi 21 august, Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în protopopiatul Lupeni.
Programul vizitei pastorale a început în parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Vulcan, în după-amiaza zilei de 20 august de la orele 17, cu Lauda de seară (Vecernia) la care, alături de episcop au participat preoții din protopopiat și un grup de enoriași. Biserica parohială din Vulcan se află în curs de finalizare a lucrărilor de construcţie, urmând să fie realizate finisaje interioare, exterioare și dotări cu mobilier a lăcașului de cult.
La sfârșitul Laudei de seară, ierarhul a ţinut o reflecţie pe tema termenului de „Apostol”: Ce înseamnă a fi Apostol, chemat și trimis de Isus?
De la orele 18 a avut loc o întâlnire cu preoții din protopopiatul de Lupeni împreună cu soțiile acestora. Preasfinţitul Ioan le-a mulţumit în mod particular soţiilor preoţilor pentru aportul și sacrificiile lor în sprijinul activității pastorale și administrative pe care îl depun soții lor preoţi. Întâlnirea a continuat pe marginea discuţiilor privind provocările societății actuale în parohiile greco-catolice din Valea Jiului.
Programul primei zile a vizitei pastorale s-a încheiat cu o cină festivă, pregătită cu generozitate de o familie de enoriaşi ai parohiei, la care au fost invitați cu toții.
A doua zi, duminică, 21 august, programul a început cu Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie arhierească, celebrată împreună cu preoții din protopopiat în frunte cu Pr. Protopop Adrian Nagy.
Tema pe care Preasfințitul Ioan a abordat-o în cuvântul său de învățătură a fost: „Eliberarea de rău.” Preasfinţia Sa a spus că Dumnezeu și-a educat și recreat poporul ales Israel făcând cu acesta un lung drum de eliberare. Astfel, Cartea Ieșirii prezintă în amănunt acest drum și etapele sale. De asemenea, Mântuitorul Isus are în „programul său” de apostol al Tatălui, eliberarea (cf. Evangheliei sf. Luca 4,18).
Episcopul a scos în evidenţă că Răul este personificat în duhurile potrivnice lui Dumnezeu și omului, intenția acestora fiind aceea de a-l despărți pe om de Dumnezeu, a-i dezbina pe oameni între ei și a introduce diviziune în inima omului. Omul deschide poarta intrării răului în viața și anturajul său prin păcat și prin orice formă de „pactizare” cu cel rău.
„În sfânta evanghelie de azi” a continuat PS Ioan, „îl vedem pe Isus plin de milă față de tatăl care îl imploră și față de copilul suferind. El, Isus are putere de a elimina răul din lume, iertând păcatul, eliberând de posesiune și vindecând bolile asociate acesteia. Și ucenicii au misiunea de a contribui la eliberarea de rău a poporului lui Dumnezeu prin taina spovedaniei și a îndrumării spirituale. Se vede însă că ucenicii au nevoie încă să crească în credință, să se exercite într-o rugăciune mai autentică și să participe prin a jertfi ceva personal, a posti în vederea reușitei eliberării de rău.”
Preasfinţitul Ioan a transmis credincioşilor, salutul şi binecuvântările din partea Preasfinţiei Sale Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj.
Episcopul Ioan şi-a exprimat bucuria frumoasei colaborări între parohiile romano-catolică și greco-catolică din Vulcan. În acest moment parohia romano-catolică din Vulcan celebrează temporar cultul divin în biserica greco-catolică, biserica acestora fiind în renovare.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Leonard Dacian Bulzan, parohul locului a mulțumit lui Dumnezeu, Preasfinţitului Ioan pentru vizită, preoţilor concelebranţi, părintelui romano-catolic, autorităţilor locale prezente şi tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite.
După Sfânta Liturghie din parohia Vulcan, s-a plecat spre Câmpul lui Neag unde episcopul împreună cu preoţii şi credincioşii s-au rugat la statuia lui Isus și a Maicii Domnului de la Lourdes.
Preasfinţitul le-a spus credincioșilor că faptul de a construi biserici, a ridica troițe sau alte reprezentări sacre este un mod de a spune: „Doamne noi vrem să stai cu noi, Dumnezeul nostru, Isuse, Mama lui Isus.”
Episcopul i-a încredințat pe cei prezenți și pe enoriașii din protopopiatul de Lupeni, ocrotirii Maicii Domnului, încrezându-ne în intercesiunea ei pe baza episodului evanghelic de la Nunta din Cana Galileii.
Atât la celebrarea Sfintei Liturghii din parohia Vulcan cât și la pelerinajul de la Câmpul lui Neag au participat şi reprezentanţi ai autorităților locale: dl. Ing. Cristian-Ion Merișanu, Primarul Municipiului Vulcan împreună cu dl. Consilier Adrian-Laurenţiu Hisen. De-asemenea au participat credincioşi din Petroşani, Uricani, Vulcan, Lupeni şi Bărbăteni.
Menţionăm că de la punerea în libertate a Bisericii Române Unite, clerul şi credincioşii din Valea Jiului şi din protopopiatele învecinate, participă în fiecare an la pelerinajul marian de la Brădet-Câmpul lui Neag. Acest pelerinaj ajuns la a XXXI-a ediţie, se ţine anual în luna august în duminica de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
La întoarcere episcopul a vizitat capela Greco-Catolică de la Totești şi pe familia părintelui Paul Frățilă.
A consemnat: Ipod. Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.