În perioada 5-8 mai a.c. Eparhia de Lugoj a primit vizita a doi reprezentanți ai Asociaţiei L’Oeuvre d’Orient, domnii: Gérard Gleizes și Olivier Beugnot.
L’Oeuvre d’Orient este o asociație de caritate fondată în anul 1856 de un grup de profesori de la Sorbona.
Misiunea acesteia – extinsă tot mai mult în decursul îndelungatei sale istorii – este aceea de a oferi preoților și călugărilor mijloace necesare în vederea împlinirii misiunii lor spirituale, pastorale educaționale și caritative. Fiind în slujba tuturor, preoții și călugării au adesea nevoie și de susținere materială și financiară în vederea construirii de școli, spitale, orfelinate, aziluri pentru vârstnici, precum și în vederea construirii, dotării, reparării bisericilor sau a altor imobile de interes pastoral.
Asociația L’Oeuvre d’Orient a sprijinit – și continuă să o facă – Biserica Greco-Catolică din România prin sute de proiecte de finanțare a diferitelor obiective și programe pastorale și, desigur câteva zeci de proiecte de acest fel au fost și continuă să fie derulate și în Eparhia de Lugoj.
În perioada mai sus amintită, oaspeții noștri au vizitat 12 obiective – biserici, case parohiale și mănăstiri – finanțate, în parte de Asociație. Ei au avut, de asemenea, o întâlnire cu Preasfinția Sa Ioan, Episcop Administrator al Eparhiei de Lugoj și cu Mons. Angelo Pop în care au discutat despre proiectele în derulare ale eparhiei, despre principiile Asociației L’Oeuvre d’Orient și despre modul în care poate continua îndelungata colaborare a celor două instituții. Mons. Angelo Pop i-a însoțit pe oaspeți la toate obiectivele vizitate, în bună parte, alăturându-li-se la aceasta și Preasfinția Sa Ioan.
În ziua de 7 mai, cei doi reprezentanţi au participat la Sfânta Liturghie Arhierească în catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj unde, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ioan, le-a transmis recunoştinţa şi mulţumirile pentru contribuția financiară adusă la reconstrucția Bisericii Greco-Catolice din România, bine știind că finalitatea misiunii pastorale a Bisericii este bunăstarea sufletească a celor păstoriți și mântuirea veșnică.
Ierarhul le-a oferit celor doi oaspeți în semn de recunoştinţă câte o icoană cu Arhanghelii Mihail şi Gavriil, cărţile: „Lanţuri şi teroare” şi „Cruci de gratii” ale ÎPS Ioan Ploscaru, traduse în limba franceză, precum și cartea-album foto cu pictura Catedralei de Lugoj.
Raimondo-Mario Rupp