Forumul Democratic al Germanilor din Jud. Caras – Severin, Biblioteca Județeană “Paul Iorgovici” – secția germană “Alexander Tietz” din Reșița a găzduit, miercuri, 3 iulie 2019, o conferință, având ca temă, împlinirea a 248 de ani de la aprinderea primelor două furnale “Josephus” și “Franziskus”, din 3 iulie 1771, momentul zero a ceea ce reprezinta astăzi Reșița.
Tot cu acest prilej a fost organizat un moment de evocare a personalității Fericitului Valeriu Traian Frențiu, Episcop Martir, născut în Reșița la 25 aprilie 1875.
Moderatorul acestei întâlniri a fost Dl. Prof. Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș – Severin.
În deschiderea acestui eveniment Prof. Erwin Țigla a prezentat auditoriului câteva date despre trecutul istoric al Industriei Metalurgice din Reșița, la 248 ani de la aprinderea primelor două furnale, dar și date biografice despre singurul Episcop reșițean, ridicat la Cinstea Sfintelor Altare.
Despre istoria Metalurgiei reșițene a fost invitată sa vorbească, Doamna Dr. Ada Cruceanu – Chisalita. Domnia sa a făcut o frumoasa incursiune între trecutul și prezentul Uzinelor din Reșița, arătând celor prezenți etapele construirii primelor furnale.
În desfășurarea evenimentului au luat cuvântul Dl. Mihele Bogdan Andrei, Președinte al A. G. R. U. Reșița, care a prezentat Biografia Fericitului Dr. Valeriu Traian Frențiu, D-na Prof. Radu Nowak Maria și Dl. Director Prof. Marilă Mircea, Vicepreședinte A. G. R. U. Reșița
Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General al Episcopiei Greco Catolica de Lugoj a făcut o frumoasa și inspirată comparație între fierul, care este reprezentat de Metalurgia reșițeană și Fericitul Valeriu Traian Frențiu, care s-a născut și și-a trăit copilăria într-un oraș dominat de fier. Fericitul Valeriu a fost tare în credința, asemenea fierului, și nu a “ruginit”, atunci când a fost supus exterminării din lagărul de la Sighet, cu scopul de a-și lepăda credința. Ultimii 2 ani i-a trăit în acest lagăr, înconjurat de fier, reprezentat de gratiile celulei 48. Putem spune ca Fericitul Valeriu Traian Frențiu a fost “Episcopul de fier”, remarcă Pr. Angelo.
Ultima prelegere a evenimentului a aparținut Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop greco – catolic al Diecezei de Lugoj. Excelența Sa a vorbit publicului, prezent în număr mare despre activitatea Ierarhică a Fericitului Valeriu Traian Frențiu și despre cei 7 Fericiți Episcopi, Beatificați de Papa Francisc în 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății din Blaj. Au fost evocați și ceilalți Episcopi Mărturisitori ai Bisericii Romane Unite, Cardinalul Alexandru Todea, Preasfințitul Ioan Ploscaru, Ioan Chertes, Iuliu Hirțea și Ioan Dragomir, care au ramas fideli Sfintului Scaun Apostolic al Romei, suferind între 12 și 15 ani de inchisoare.
Preasfințitul Alexandru a evocat și binecuvântatul moment al vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România din 31 mai – 2 iunie, 2019.
În încheierea acestei eveniment, , Preasfintia Sa a decernat Prof. Erwin Țigla o Diploma de Excelenta, însoțită de un Album, realizat de Episcopiile Romano Catolice din România, un Rozar primit de la Papa Francisc și un Relicviar cu Moaște ale Fericitului Ioan Bălan, Episcop Martir.
În cadrul acestei conferințe a fost prezentată o mini – expoziție, organizată de Episcopia Greco Catolică de Lugoj și Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco Catolici Reșița, în care cei prezenți au putut vedea cele 2 volume Posițio, cărți biografice despre Fericitul Valeriu Traian Frențiu, imagini, documente, iar într-o capsulă a fost adus pământ de la Cimitirul Săracilor din Sighet.
Tot cu acest prilej, Forumul Democratic al Germanilor din Jud. Caraș – Severin a organizat o frumoasă expoziție filatelică și fotografică, reprezentând vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj.
La finalul acestui eveniment, Preasfințitul Alexandru Mesian a acordat celor prezenți Arhiereasca Binecuvântare.
Mihele Bogdan Andrei
Președinte A. G. R. U. Reșița