Editura Humanitas și Librăria Humanitas Timișoara au organizat marți, 2 iulie, prezentarea volumului Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu.
În desfășurarea evenimentului, au luat cuvântul, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara, Mons. Angelo Pop, vicar general, preot Flavius-Manuel Jurcă, lect. univ. dr. Aurora Carmen Bărbat și Titus Suciu, scriitor. Moderator a fost: conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan.
În începutul cuvântului său. P.S. Alexandru a vorbit despre recenta vizită a Papei Francisc în România, în special despre vizita la Blaj cu beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici. A subliniat faptul că episcopii martiri, deşi au fost nevoiţi să îndure suferinţe crunte în închisori, ei s-au rugat pentru sufletul acestora şi au ajuns la concluzia – spunea Î.P.S. Ioan Ploscaru, că “atunci când vom ieşi din închisoare va trebui să-i iertăm pe cei care ne-au făcut aceste neplăceri, pentru că aşa ne învaţă Isus Cristos”.
Un alt gând pe care Prea Sfinţia Sa l-a amintit a fost faptul că în Banat imediat după revoluţie, prin bunăvoinţa Î.P.S.S. Nicolae Corneanu, de Pie Memorie, Mitropolia Banatului, putem spune că a făcut un act reparatoriu faţă de Biserica Greco-Catolică, mai exact Eparhia de Lugoj, restituind, toate bunurile aflate în Judeţul Timiş, pe care Biserica Greco-Catolică le-a deţinut înainte de anul 1948 cum ar fi: biserici, case parohiale, fosta arhivă şi bibliotecă a epicopiei. Mai mult decât atât, Înalt Prea Sfinţia Sa, a recunscut că a făcut anumite neplăceri Bisericii Greco-Catolice, prezentând scuze, în nume personal. “Acest lucru este un caz unic în România”, a subliniat Prea Sfinţitul Alexandru, în cuvântul său.
Prea Sfinţitul Alexandru a adus mărire lui Dumnezeu şi a felicitat pe autoarele acestei cărţi şi de-asemenea pe orgnizatorii acestui eveniment.
***
Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români, bestseller Humanitas la Bookfest 2019, este povestea vieţii şi morţii a şapte episcopi greco-catolici, victime ale regimului comunist, pe care Papa Francisc i-a beatificat la Blaj, pe 2 iunie. „Această carte se întemeiază pe dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului celor șapte episcopi greco-catolici morți sub prigoana comunistă între anii 1950 și 1970. Pentru ei, trăirea în credință n-a însemnat o simplă resemnare în fața suferințelor pe care le-au avut de îndurat, ci mai degrabă o anume bucurie de a se întâlni cu Cristos în pătimirea lui”, după spusele autoarelor Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu
Putem spune că, de acum în drumul spre canonizare, cei șapte episcopi nu mai aparțin doar Bisericii Române Unite, nu doar Bisericii Catolice, ci întregului popor român și tuturor oamenilor.
Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj