La Centrul Pastoral Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din Lugoj a avut loc, în dimineaţa zilei de 13 iulie 2022, reuniunea de vară a clerului din Eparhia de Lugoj. La întâlnire au fost prezenţi aproape toţi preoţii eparhiei, cei absenți lipsind din motive justificate.
Întâlnirea a fost deschisă în Aula Magna a Centrului Pastoral, cu rugăciunea „Tatăl Nostru”.
La primul punct de pe ordinea de zi a reuniunii, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcopul eparhial de Lugoj, a făcut o prezentare a principalelor evenimente şi activităţi din viaţa Eparhiei de Lugoj care au avut loc de la ultima reuniune a clerului.
Tema principală a acestei întâlniri a fost despre martirajul din Biserica Română Unită. Adresându-se celor prezenți, Preasfinţitul Alexandru a spus că avem datoria de a promova Biserica Română Unită, având modelele de viată ale episcopilor şi preoţilor noștri martiri şi mărturisitori. Fiecare eparhie promovează martiriul acestora şi îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că facem parte dintr-o Biserică martiră.
În continuare, Preasfinţitul Alexandru a amintit de statuia Fericitului Episcop martir Ioan Bălan, adusă deja în curtea reședinței episcopale și care urmează a fi amplasată în faţa Catedralei greco-catolice din Lugoj, dar a vorbit și despre micul muzeu dedicat Părintelui canonic dr. Nicolae Brînzeu, amenajat în incinta Centrului Pastoral Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare”. Statuia Fericitului Episcop martir Ioan Bălan ne amintește de jertfa pentru Cristos a acestui înaintaș al nostru. Episcopul Ioan Bălan este reprezentat cu o cruce în mâna dreaptă, simbol puternic al credinței lui iar în mâna stângă ţine o ramură de palmier, simbol al martiriului.
„Episcopul Ioan Bălan a fost primul fericit – sperăm sfânt – martir din Lugoj”, a spus PS Alexandru. Este o mare onoare și cinste să facem parte din această Biserică. Să imităm modelul de viată al martirilor noștri, credința lor în Dumnezeu şi dragostea faţă de ţară, iar acestea toate să fie spre mai mare mărirea lui Dumnezeu” a spus în încheiere ierarhul.
În cele ce au urmat, Preasfinţitul Părinte Călin Ioan Bot, Episcopul auxiliar al Eparhiei de Lugoj, a prezentat clerului câteva concluzii la încheierea Etapei Eparhiale a Sinodului Episcopilor. Reamintim că Preasfinţia Sa a fost desemnat referent eparhial privind desfăşurarea Sinodului în Eparhia de Lugoj.
Prima concluzie care a reieşit din această experienţă a fost faptul că întrunirile cu preoţii „ne fac bine”. Întâlnirile protopopiale lunare oferă un adevărat har, iar aceste întâlniri sunt informative dar și formative. Preasfinţia Sa Ioan a spus că a perceput bucuria acestor întâlniri. A constatat că izolarea și însingurarea sunt un pericol pentru preot și misiunea sa.
O altă concluzie a fost că prezbiteriul, în comuniune cu Episcopul, este o resursă. “În prezbiteriu rezidă un har al susținerii reciproce” a spus Preasfinţia Sa. I-a invitat pe preoții veniți la reuniune să se mobilizeze în în privinţa întâlnirilor protopopiale fără a se zgârci cu timpul. Legat de viitoarele întâlniri protopopiale ale clerului, Ierarhul a adăugat că, în cadrul lor, sunt necesare a fi dezbătute şi aprofundate anumite teme şi a oferit câteva exemple:
- Cum transmitem credința și valorile creștine noilor generații?
- Care sunt, de fapt, enoriașii mei? Câți sunt? Câte categorii de enoriași sunt?
- În mod realist, care este viitorul previzibil al parohiei mele?
- Cum este de procedat în situațiile matrimoniale necanonice ale enoriașilor divorțați respectiv separați şi recăsătoriți civil sau în Biserica Ortodoxă Română, sau cu cei care trăiesc în concubinaj și ar dori admiterea la sfintele taine?
În continuare, Preasfinţitul Ioan a spus că noi singuri ca preoți nu suntem Biserica. Colegii enoriașii, prietenii, binefăcătorii dar și oameni de la care nu ne așteptăm pot aduce o lumină. Preasfinţia Sa şi-a exprimat dorinţa de a exista un feedback din partea clerului ca urmare a derulării procesului sinodal consultativ.
Următorul moment al întâlnirii a fost vizitarea expoziţiei foto-documentare „Un nume, o familie, un oraş: Nicolae Brînzeu şi Lugojul”, amenajată în trei dintre încăperile Centrului Pastoral Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare”. Pentru acest moment al reuniunii a fost invitată doamna profesor universitar doctor Pia Brînzeu, prorector la Universitatea de Vest Timişoara, una din nepoatele Părintelui canonic dr. Nicolae Brînzeu.
Înainte de a ieși în curtea Episcopiei, pentru tradiționala fotografie de grup, toți cei de față au cântat frumosul imn dedicat Preacuratei Fecioare Maria „Cuvine-se cu adevărat” şi s-a rostit o rugăciune pentru cei adormiţi în Domnul.
Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj, a prezentat câteva chestiuni de ordin administrativ.
La sfârşitul reuniunii, după realizarea fotografiei de grup, s-a cântat „Cu noi este Dumnezeu” iar Preasfințitul Alexandru a acordat celor prezenţi, familiilor acestora şi credincioşilor din parohiile Eparhiei de Lugoj binecuvântarea arhierească.
A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.