La inițiativa părintelui doctor Sergiu Soica am pus în practică a unul dintre proiectele propuse în cadrul consultărilor sinodale dedicate Culturii și Artelor. Din îndemnul Preasfinţitului Ioan am mers în Parohia Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” în prima Vineri din luna Iulie spre a mă întâlni cu credincioșii și a discuta cu ei pe marginea Evangheliei și a psihoterapiei, îmbinând astfel cultura seculară cu spiritualitatea creștină spre a oferi o punte între frământările actuale și a vedea cum putem descoperi prezența sacramentală a Domnului Hristos – Marele Preot, Pâinea cea Vie, Judecătorul milostiv, Vindecătorul trupului și al sufletului, Unsul lui Dumnezeu, Cel ce a murit și înviat pentru noi, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat. Preoția, Euharistia, Spovada, Maslul, Mirul,
Botezul și însăși taina vieții umane sunt porțile prin care fiecare dintre noi putem intra în Inima cea iubitoare a lui Isus, acolo unde se ascunde toată dragostea, mângâierea și bucuria după care inimile noastre însetează.
Părintele Sergiu alături de doamna preoteasă Romina au fost gazde extrem de bine primitoare și au făcut posibilă o întâlnire de la suflet la suflet cu fiecare credincios astfel încât oamenii au avut încredere să vină la spovedanie și să își deschidă sufletele spre a căuta împreună alinarea atât în cele ale Spiritului cât și în cele pe care cultura psihoterapeutică le poate oferi. Formarea exemplară, frumusețea liturghiei, pietatea mariană, devoțiunile Inimii Neprihănite, ale Rozariului și ale Preasfintei Euharistii m-au impresionat profund și m-au făcut să îmi doresc să mai revin în casa sufletului pe care preoți devotați precum vrednicul de pomenire, Pr. Marius Pârvu și istoricul și cărturarul Paroh de astăzi, Sergiu Soica au edificat-o în orașul Ierarhului Sfânt al Mirelor Liciei.
Pr. Dr. Ionuț Blidar