Marele praznic al Naşterii Domnului nostru Isus Cristos a fost celebrat cu solemnitate şi în acest an 2021 la catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj printr-o serie de evenimente şi celebrări liturgice.
În perioada 20-22 decembrie, Preasfinţia Sa Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a propus credincioşilor un itinerariu de pregătire sufletească pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului, având ca temă: Darul iar ca subtitlu: „Nașterea lui Isus, ce daruri ne-a adus?” Acest itinerariu a fost grupat pe trei zile de întâlniri: prima întâlnire s-a desfăşurat la Lugoj, cea de-a doua la Timişoara iar cea de-a treia la Deva.
Astfel prima zi a acestor întâlniri a fost deschisă în seara zilei de 20 decembrie, în Catedrala din Lugoj după terminarea Sfintei Liturghii.
Pornind de la lectura evangheliei Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan (1,1-17), Preasfințitul Ioan i-a invitat pe credincioși să reflecteze la trei daruri pe care Isus ni le-a adus.
- Primul dar – Darul darurilor – este însuşi Isus culcat în iesle şi înfăşat, „împachetat” pentru ca noi „să despachetăm acest dar”.
- Al doilea dar este înfierea – am devenit copii ai lui Dumnezeu. „Celor care l-au primit şi cred în numele Lui, le-a dat puterea să devină fii, copii ai lui Dumnezeu” (Cfr. Ioan 1, 12).
- Al treilea dar: chemarea la viaţa veşnică. „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. (Ioan 3, 16).
Ca şi concluzie acestor pregătiri sufleteşti, Preasfinţitul Ioan i-a invitat pe credincioşi la reflecţie adresându-le întrebarea: „Ce rămâne din Crăciunurile vieţii noastre pe care le aşteptăm cu bucurie şi apoi trec? …”
Ziua de 24 decembrie – Ajunul Crăciunului – a început la Catedrala din Lugoj cu rânduiala Orelor Împărăteşti, de la ora 8. A urmat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, celebrată de Preasfinţitul Ioan, avându-i concelebranţi pe Părintele Teodor Baba, Consilier Eparhial şi Protopop de Lugoj şi pe Părintele protopop onorific Ioan Pop, parohul catedralei. Răspunsurile au fost date de către Surorile Baziliene din Lugoj.
În dupămasa aceleiași zile, a avut loc un concert de colinde susţinut de Corul „Reînvierea” al Catedralei după care a urmat Sceneta de Crăciun a tinerilor şi copiilor de la religie.
În deschiderea programului, Preasfinţitul Ioan a rostit un cuvânt despre semnificaţia Sărbătorii Naşterii Domnului. I-a invitat pe credincioşi să încerce să se transpună cu gândul în urmă cu peste 2000 de ani în Betleem, acolo unde totul era simplu şi natural; unde – într-un cadru cu turme de oi, iesle, o stea veghetoare, păstori şi magi cu daruri – o familie simplă primeşte în dar de la Dumnezeu un copilaş. „Istoria la care fac referintă programele propuse: colindele şi sceneta, este o istorie despre Isus dar şi despre noi şi atunci rolul nostru este să ne întrebăm şi să ne găsim un loc. Noi … unde ne aşezăm în această poveste adevărată, în această istorie?” a spus Preasfinţitul Ioan.
În continuare, Părintele Ioan Pop a prezentat programul serii apoi a rostit o rugăciune la Solemnitatea Naşterii Domnului.
Programul a continuat cu Concertul de colinde al corului catedralei. Coriștii au interpretat piese din repertoriul românesc şi internațional, printre care amintim: „O ce veste minunată”, „Floricica”, „Trei Păstori”, … Colinda „Noapte de vis” cântată în trei limbi, a avut şi un aranjament orchestral cu vioară.
După concertul de colinde, copiii şi tinerii care frecventează orele de religie, pregătiți de Sora Valentina Hădărău, OSBM, au prezentat sceneta cu titlul „Crăciunul este o întâlnire! Şi mergem pentru a-L întâlni pe Pruncul Isus și a-L primi cu inima, cu viața …”.
După toate aceste momente, Preasfinţitul Alexandru Mesian. Episcop de Lugoj a felicitat pe copiii de la religie pentru scenetă. A mulţumit părinţilor acestor copii pentru faptul că i-au îndemnat să vină la orele de religie pentru a cunoaşte evenimente care sunt mai mult decât o istorie sau o poveste. „Venirea lui Cristos în lume” a spus PS Alexandru „a fost o realitate, de aceea de 2000 de ani noi credem lucrul acesta şi au fost mulţi care şi-au dat viaţa, mărturisindu-şi credinţa în Cristos, cel care a venit să mântuiască lumea”.
În continuare Preasfinţitul Alexandru a felicitat corul catedralei, care în ciuda problemelor formaţiilor corale date de contextul pandemiei de COVID-19, au reuşit să ofere o Seară de Crăciun memorabilă.
Preasfinţia Sa Alexandru a felicitat pe Surorile Baziliene care s-au implicat în realizarea scenetei copiilor. Preasfinţia Sa a acordat binecuvântarea arhierească, rugându-l pe Isus Cristos care a venit în lume să aducă mântuirea neamului omenesc să binecuvânteze pe toţi cei prezenţi, pe toți cei care ne urmăresc pe internet şi pe toţi cei care ar dori să fie cu noi împreună.
La sfârşitul programului, toţi copiii prezenţi s-au bucurat de darurile trimise de Pruncul Isus prin „Moş Crăciun”.
În Ziua de Crăciun – 25 decembrie – la Sfânta Liturghie de la orele 10.30, alături de Preasfinţiile Lor, Alexandru şi Ioan au concelebrat: Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, Părintele Teodor Baba, Consilier Eparhial şi Protopop de Lugoj, Părintele Ioan Pop şi Părintele Narcis Ardelean. Răspunsurile au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.
Preasfinţitul Alexandru, a dat citire Scrisorii Pastorale de Crăciun. Redăm un fragment din această scrisoare pastorală: «Toţi cei care am devenit creştini prin Sacramentul Sfântului Botez, avem datoria de a vesti „vestea cea bună”, Evanghelia lui Cristos, care a venit în lume să mântuiască neamul omenesc, “Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu l-a dat, ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viaţa de veci” (In 3,16). Să nu uităm, aşadar, că avem datoria de a vesti și evanghelia carităţii prin faptele noastre de iubire faţă de aproapele, faţă de cei ce se găsesc în suferinţe, care se identifică cu Cristos, Cel umil, sărac și marginalizat».
PS Alexandru a mulţumit Monseniorului Angelo-Narcis Pop, Vicar General și preoţilor de la catedrală, în special Părintelui Ionică Pop, parohul catedralei, Surorilor Baziliene, consiliului parohial, corului şi credincioșilor care s-au implicat pentru ca şi aceste sărbători de Crăciun să fie la fel de frumoase ca şi în anii precedenţi.
În ziua de 26 decembrie, Sfânta Liturghie ahierească de la orele 10.30 a fost pontificată de Preasfinţitul Alexandru. Preasfinţia Sa, a dat citire Scrisorii Pastorale de Crăciun a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
***
La finalul Scrisorii Pastorale de Crăciun 2021 a Preasfinţitului Alexandru, Preasfinţia Sa Alexandru împreună cu Preasfinția Sa Călin Ioan Bot, Episcopul auxiliar al Eparhiei de Lugoj, adresează tuturor credincioşilor Crăciun fericit, cu sănătate şi bucurii, iar Anul Nou 2022 să aducă belşug de haruri de la Pruncul Isus.
A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp