De sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la 21 mai 2022, Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia cu hramurile „Sfânta Fecioară Maria de la Fatima” şi „Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea” Reşiţa II, Protopopiatul de Reşiţa-Bocşa. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: celebrarea Sfintei Liturghii, consacrarea noii Mese a sfântului Altar şi sfinţirea iconostasului.
Este cunoscut faptul că de aproape 20 ani, s-a împământenit o tradiție pentru Eparhia de Lugoj ca Episcopul eparhial să efectueze vizite pastorale anuale în marile centre şi capitale de judeţe ale eparhiei: Deva, Reşiţa, Timişoara şi Arad, cu ocazia marilor sărbători. Astfel comunitatea din Reşiţa, are bucuria şi onoarea de a-l primi pe Ierarh, în duminica cea mai apropiată zilei de 13 mai – sărbătoarea hramului „Sfânta Fecioară Maria de la Fatima”.
Preasfinţitul Ioan a fost însoțit de către Monseniorul Angelo Pop, Vicarul general al Episcopiei de Lugoj.
La sosirea în parohie, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Ovidiu Pop, parohul locului de Părintele Nicolae Tutaş, Protopop de Bocşa-Reşiţa, de Părintele Silviu Lucian Bindea, Protopop de Orăştie şi de mai mulţi preoţi.
Ceremonia religioasă a început la orele 10.30 cu Consacrarea Mesei altarului. Părintele Protopop Nicolae Tutaş a dat citire Hrisovului, documentul care a fost introdus apoi în masa Sfântului Altar. Alături de Hrisov au fost depuse în noua masă a sfântului Altar, pe lângă relicva existentă în vechea masă şi relicva Ex Ossibus a Fericitului dr. Ioan Bălan Episcop martir greco-catolic român, fost Episcop de Lugoj.
După sfințirea noii mese de altar, a urmat binecuvântarea lăcaşului de cult ca urmare a îmbunătățirilor aduse și sfințirea iconostasului prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir în formă de cruce şi prin stropire cu apă sfinţită.
Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii care a fost pontificată de către Preasfinţitul Ioan. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, Rvs. Pr. Nicolae Tutaş – Protopop de Reşita-Bocşa, Rvs. Pr. Silviu Bindea – Protopop de Orăştie (originar din Reşita), Rvs. Pr. Ovidiu Pop – Parohul locului, Rvs. Pr. Gavrilă Timiş – Paroh Vermeş, Rvs. Pr. Viorel Costinar – Paroh Târnova, Rvs. Felician Kadar, Paroh Orţişoara, Rvs. Pr. Mihai Dragoş, Timişoara I şi Rvs. Pr. Veniamin Pălie, decan romano-catolic al Decanatului de Caraș și preot-paroh al Bisericii romano-catolice „Maria Zăpezii” Reşiţa.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Ioan a prezentat câteva gânduri despre sărbătoarea zilei: Sfinţii Constantin şi Elena. A subliniat rolul lor semnificativ în Istoria Bisericii.
Următorul punct de reflecţie pe care Preasfinţia Sa l-a prezentat pe larg credincioşilor a fost pe marginea textului biblic al pietrei din capul unghiului. Pornind de la versetele Sfântului Evanghelist Matei 21,42 „Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri?”, PS Ioan a intitulat tema: „Secretul pietrei mântuitoare”.
„Tot ceea se întâmplă în Biserică” a spus Preasfinţitul Ioan, „în celebrările noastre, se întâmplă cu următoarele scopuri:
- de a favoriza comunicarea noastră (prin rugăciune) cu Dumnezeu: noi să-i spunem, El să audă, El să spună, noi să tăcem şi să ascultăm ceea ne spune;
- de a face să existe schimburi între noi şi Dumnezeu. El să ne dăruiască, noi să primim, noi să dăruim, El să ne primească darurile;
- comuniunea şi până la urmă unirea noastră cu Dumnezeu”.
În continuare PS Ioan a oferit câteva exemple legându-le de tema propusă „a secretului pietrei”. A scos în evidenţă rolul sfântului Altar din care se pot desprinde câteva idei:
- Altarul este cel mai vechi obiect de cult, născându-se deopotrivă din sentimentele omului către Dumnezeu şi din voinţa lui Dumnezeu;
- Altarul este loc de întâlnire, de mijlocire şi de comunicare între om şi Dumnezeu;
- Altarul este simbol al pietrei mormântului de unde a înviat Isus. Piatra mormântului este limita cea mai apropiată dintre moarte şi viaţă, dintre lumea materiei şi lumea spiritului, dintre lumea temporară şi veşnicie. Aici s-a întâlnit Moartea cu Viaţa. Aici s-au inversat lucrurile aşa cum s-a inversat direcţia în care mergea cortegiul din Nain cu Fiul văduvei.
- La Mormântul din care a înviat Isus lucrurile s-au inversat: trecerea comună de la viaţă la moarte a devenit trecere de la moarte înapoi la viaţă; de la moartea biologică la viaţa spirituală supranaturală ce integrează transfigurat corpul nostru biologic.
Preasfinţia Sa a subliniat faptul că în celebrarea Sfintei Liturghii ne conectăm, preoţii şi poporul lui Dumnezeu, în mod viu şi teologic la jertfa dătătoare de viață a lui Isus. „Faceţi aceasta în amintirea Mea”, cu alte cuvinte: faceţi aceasta căci în acest mod Mă aveţi pe Mine prezent între voi, mai mult nu se poate decât aşa în Pâine pe Altar, „acesta este Trupul Meu!”
„Prin urmare, lucrarea aceasta pe care o facem noi, celebrările sunt pentru a ne uni cu Dumnezeu, pentru a putea comunica cu El, este locul schimburilor” – a spus PS Ioan în încheierea Cuvântului Său.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ioan i-a înmânat Părintelui Paroh Ovidiu Pop, din partea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, titlul de Iconom Stavrofor (purtător de cruce) dăruindu-i crucea pectorală „ca recunoştinţă pentru râvna şi constanta mărturie a credinţei în Isus Cristos şi Biserica Sa: Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică, pentru activitatea pastorală desfăşurată în parohiile Secăşeni şi Reşiţa II şi cu ocazia împlinirii a 10 ani de slujire preoţească” – se arată în Decizia nr. 826/2022 a Preasfinţitului Alexandru, care a fost citită de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general.
Părintele paroh Ovidiu Pop a dăruit Preasfinţitului Ioan şi Preasfinţitului Alexandru câte o frumoasă icoană a hramului, Sfânta Fecioară de la Fatima pictată de d-na Camelia Constantin. De-asemenea a dăruit un cadou şi Monseniorului Angelo Pop.
Părintele Ovidiu a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Preasfinţitului Episcop Alexandru Mesian, Preasfinţitului Ioan Călin Bot, Mons. Angelo Pop, Părintelui Protopop Nicolae Tutaş, preoţilor participanţi şi tuturor colaboratorilor. Nu în ultimul rând a mulţumit, consiliului parohial şi bunilor credincioşi din parohie precum şi tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui moment solemn al vieţii parohiei.
Parohia Reşiţa II. Scurtă istorie: Conform Hrisovului aflăm că: biserica a fost construită între anii 1997 şi 2000 de către Pr. On. Pr. Protopop Marian Ilie Ştefănescu, fiind consacrată de către Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului la data de 14 mai A.D. 2000. Ulterior s-au întreprins următoarele lucrări:
- S-a realizat o nouă masă de altar din marmură;
- S-a realizat un nou iconostas;
- S-a schimbat scara de lemn de la cor cu o scară de beton conform normelor PSI;
- S-a realizat un grup sanitar exterior;
- S-a realizat sistemul de iluminat interior.
La realizarea acestor lucrări şi-au adus contribuţia în mod excepţional Episcopia de Lugoj, Părintele Paroh Ovidiu Pop împreună cu onorata sa familie, Episcopia Romano-Catolică de Augsburg, Germania, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, bunii credincioşi ai parohiei, precum şi alţi binefăcători care au dorit să rămână anonimi.
A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.