În a doua zi de Rusalii, luni, 5 iunie 2023, Preasfinţitul Ioan, Episcop Administrator al Eparhiei de Lugoj, s-a aflat în mijlocul comunității Monastice „Preasfânta Treime” din localitatea Giroc, județul Timiș. Este cunoscut faptul că de mai bine de 20 ani, Episcopul Alexandru Mesian, de fericită amintire, a efectuat cu regularitate vizite pastorale anuale în marile centre şi capitale de judeţe ale eparhiei: Timişoara, Arad, Deva și Reşiţa, cu ocazia marilor sărbători. Urmând această tradiţie, Preasfinţitul Ioan a considerat oportun ca în acest an să viziteze mănăstirea „Preasfânta Treime” care se află în apropiere de Timişoara și al cărei hram este sărbătorit în a doua zi de Rusalii.
La Sfânta Liturghie au slujit împreună cu episcopul, părinții ieromonahi ai Comunității Monastice: Atanasie, stareţul mănăstirii şi Isaac; părintele Alin Taichiş, paroh la Izvin şi părintele Mirel Demian din Eparhia de Oradea. Răspunsurile au fost date de corul mănăstirii.
În predica sa, ierarhul a prezentat câteva repere despre Omul în Dumnezeu, omul în circuitul Treimii Preasfinte. Pornind de la textul biblic „În Dumnezeu trăim și ne mișcăm și suntem” (cf. Fapte 17,28), episcopul a subliniat faptul că Viața şi existența noastră este circumscrisă în Cel care ne-a creat, Căruia îi aparținem, e circumscrisă în iubirea Sa. Omul e capabil de înțelegere, de comunicare, de comuniune cu Dumnezeu, pentru că a fost creat după chipul Său (Geneză 1, 25-26).
Isus a cerut în ceea ce numim rugăciunea sacerdotală: Părinte sfinte, mă rog ca „cei care vor crede în mine, […] toţi să fie una, după cum tu, Tată, eşti în mine şi eu în tine, ca şi ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis.” (Ioan 17,20-21).
Așa cum Isus se regăsește în Tatăl și îl regăsește pe Tatăl în sine, cere Tatălui și ne revelează nouă că suntem destinați să fim și noi una „în” Dumnezeu, primiți în Spirit în „curentul etern” al iubirii Preasfintei Treimi.
„Prin rugăciune, prin dialog, prin asimilarea cuvântului viu al lui Dumnezeu, al Scripturii, cuvânt lucrător în noi, ne unim cu Hristos. Prin alegerile morale, prin deciziile de viață costisitoare ne legăm și ne unim cu Hristos. Prin sfintele taine izvoare de har ne unim cu Hristos” – a spus Preasfinţia Sa.
Un exemplu revelator al experienței unirii cu Hristos ni-l dă Sfântul Apostol Pavel care spune și scrie: „Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine.” (Galateni 2,20). Se poate observa din această mărturie că Pavel „Nu doar că îl regăsește pe Hristos în el, în gândurile, memoria, cuvintele, preocupările în sentimentele mele, dar, nu se mai regăseşte pe sine însuşi cel vechi, cel înainte de convertire; prezența lui Hristos în sufletul său pare mai semnificativă decât propria sa viață.
Episcopul a încheiat, citându-l pe preotul profesor italian Nicola Ciola: Dumnezeu este «un circuit de iubire în care oamenii sunt introduși datorită misterului pascal al morții, învierii și glorificării» lui Isus. Misterul lui Dumnezeu Iubire este conceput ca relaționalitate, comuniune, circuit de iubire.
Preacuviosul Atanasie, stareţul Mănăstirii „Preasfânta Treime” a mulțumit tuturor celor care s-au adunat în rugăciune, fiind alături de comunitatea monastică.
Sfintei Liturghii i-a urmat agapa frățească, organizată, după cum este tradiția, cu multă dăruire de credincioșii din Giroc și Timișoara. Ultimul moment de rugăciune din cadrul sărbătorii de hram a fost Acatistul Preasfântului Spirit, la ora 15.00.
A consemnat Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.



