În Duminica Sfintelor Rusalii, a Coborârii Sfântului Spirit, a fost sărbătorit hramul Catedralei greco-catolice din Lugoj. Cu această ocazie, un grup de copii, ajunși la vârsta priceperii au primit Sfânta Împărtăşanie. Pregătirea catehetică a copiilor a fost făcută de Maica Valentina Hădărău din Ordinul Surorilor „Sf. Vasile cel Mare”.
La Sfânta Liturghie arhierească, alături PS Ioan, episcop Administrator al Eparhiei de Lugoj, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Pr. Prot. On. Ioan Pop, parohul Catedralei din Lugoj şi Pr. Narcis Ardelean, paroh la Șanovița. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei.
În cuvântul de învățătură, episcopul a vorbit despre semnificaţia sărbătorii Rusaliilor. Le-a reamintit credincioşilor că Dumnezeu are un plan cu Omul şi cu Creaţia. Este cunoscut că în Istoria Mântuirii, lui Dumnezeu-Tatăl îi este atribuită opera creaţiei. Dumnezeu-Fiul s-a întrupat din Sfânta Fecioară Maria, s-a făcut om vizibil, ne-a vorbit despre Tatăl şi El a realizat opera răscumpărării.
„A treia etapă din Istoria Mântuirii, din lucrarea lui Dumnezeu pentru noi, este etapa Spiritului Sfânt. Isus ne spune că suntem Temple ale Spiritului Sfânt. Dumnezeu vrea să locuiască în noi şi locuieşte în noi. Spiritul Sfânt vine cu puterea Sa vine El Dumnezeu însuşi, nevăzut dar uneori simţit, vine să ne compatibilizeze vieţile şi persoana cu Dumnezeu, pentru ca să putem să ajungem şi noi acolo unde ne-a fost destinat să ajungem, la Tatăl în Ceuri, în Împărăţie” – a spus ierarhul.
În continuare episcopul a vorbit despre Darurile Spiritului Sfânt (cf. Isaia 11,2) care au rolul de a ne compatibiliza sufletele pentru unirea cu Hristos și pentru accesul în Împărăția lui Dumnezeu. Lucrând în noi, Darurile Spiritului aduc rod (cf. Galateni 2,22-23).
De-asemenea, Preasfinția Sa a vorbit şi despre fenomenul Rusaliilor: „suflarea ca de vânt”, Coborârea Sfântului Spirit „în chip de limbi de foc” peste Apostoli și vorbirea în limbi, semn al comuniunii în Spirit a celor ce cred, dincolo de limbaj.
„Scopul venirii Spiritului Sfânt” a spus episcopul „este acela de a ne învăţa toate”, a ne aminti învăţătura pe care Isus a adus-o din Ceruri. Spiritul vine să clarifice în minte cum stau lucrurile, care e lucrarea lui Dumnezeu.
Efectele vizibile ale Rusaliilor sunt convingerea dobândită de ucenici în privința celor învățate de la Isus şi curajul până la martiriu de a-l propovădui pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu, înviat din morți.
Adresându-se în mod special copiilor care-l vor primi pe Isus în inimile lor, episcopul le-a explicat prin câteva simboluri şi comparaţii ce anume vor primi azi în Sfânta Împărtăşanie: „Noi vedem pâine și vin, dar ceea ce primim este Trupul și Sângele Domnului. Vă cuminecăm cu Lumină, Frumuseţe şi Iubire” a spus Preasfinţia Sa. A oferit o comparaţie: aşa cum filamentul din interiorul unui bec este suportul pentru lumină, aşa şi pâinea este suportul pentru Isus – Lumina Lumii – care vine în sufletele şi trupurile noastre.
„Euharistia” – a spus în încheiere ierarhul – „este modul pe care Isus l-a ales – ca după Înălţarea Sa la Cer – să rămână cu noi până la sfârşitul veacurilor, şi astfel, omul, mâncând din această Pâine să trăiască veşnic” (cf. Ioan 6, 53-58).
Înainte de rostirea Crezului, copiii au reînnoit făgăduinţele de la Botez.
În semn de amintire, Preasfinţitul le-a înmânat copiilor câte o diplomă, „amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie” şi câte un cadou.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a mulţumit, mai întâi lui Dumnezeu, Maicii Sfinte şi îngerilor „care ne-au însoţit astăzi”, a mulţumit preoţilor care au concelebrat şi s-au implicat în formarea acestor tineri; a mulţumit părintelui paroh Ioan Pop pentru grija pe care o are faţă de catedrală şi pentru munca pe care o depune cu mult zel; a mulţumit maicii Valentina care i-a pregătit pe copilaşi pentru acest moment al primei împărtășanii; a mulţumit tuturor Surorilor din comunitatea Sfântul Vasile cel Mare de la Lugoj. A mulţumit corului care se străduieşte să ajute „pentru ca să ne putem ruga mai bine”. A mulţumit tuturor celor care au contribuit la reuşita sărbătorii de hram. Nu în ultimul rând a mulţumit credincioşilor pentru prezenţă.
După Sfânta Liturghie s-a pornit în procesiune, înconjurându-se Catedrala, apoi a urmat sfințirea spicelor de grâu. Fiecare credincios a primit câte un colăcel cu această ocazie și spice de grâu. Pe esplanada din faţa catedralei, copiii au recitat poezii pregătite special pentru Prima împărtăşanie.
Ziua de hram s-a încheiat cu „Rânduiala Vecerniei plecării genunchilor” care a avut loc la ora 17.00.
A consemnat: Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.





